معرفی و نقد نمایش بک تو بلک
نمایش بک تو بلک حیرت آور است!
بک تو بلک نام نمایش مونولوگی به نویسندگی، کارگردانی و بازیگری سجاد افشاریان است. بک تو بلک توانست در مدت زمان کم، رکوردار فروش شود و به بیش از 300 اجرا در مدت زمان کم دست یابد. این نمایش به حدی مورد پسند مخاطبین قرار گرفت که در سانس های متوالی به اجرا درآمد. این تئاتر در شهر تهران در سال 1402 با بیش از 100 هزار مخاطب توانست به بیش از 12 میلیارد فروش برسد.
داستان نمایش بک تو بلک چیست؟
قصه بک تو بلک قصه آشنایی برای همه ماست. علی (سجاد افشاریان) زندانی سیاسی است که به خاطر مصاحبه های خود با مردم و پخش صداهای آن ها به زندان افتاده است. او در زندان از طریق تلفن همراه با معلمی آشنا می شود و عاشق او می شود.
شباهت بک تو بلک با فیلم ملاقات خصوصی
هر دو نمایش فضای زندان را تداعی می کنند. در ملاقات خصوصی پروانه دختری است که از طریق تلفن همراه با فرهاد که در زندان است، در ارتباط است. این رابطه به عشق می انجامد. در نمایش بک تو بلک نیز علی با دختر معلمی که آواز درس می دهد، از طریق تلفن همراه آشنا می شود و عاشق او می شود. زمانیکه راوی به مرخصی می آید با معلم آوازش ازدواج می کند. حاصل این ازدواج دختری به نام بوسه می شود.
ایده نمایش بک تو بلک
بک تو بلک ترانه ای بسیار معروف است که خواننده آن پس از انتشار این ترک، فوت می کند. به نظر می رسد سجاد افشاریان از این آهنگ الهام گرفته است. اما ایده آن به گفته کیومرث مرزبان از زندگی شخصی او برداشته شده است.
کیومثر مرزبان طنزپرداز و زندانی عقیدتی مدعی شده که روایت بک تو بلک از قصه و زندگی او نوشته شده است. او که در زندان به سر می برد، از تماس های تلفنی با پگاه رسایی و عاشقانه هایش روایت کرده و در این میان به نظر می رسد سجاد افشاریان از این موضوع استفاده کرده است. به همین دلیل کیومرث مرزبان مدعی حقوق مولف شده است.
پایان تئاتر سیاه بک تو بلک
نمی شود نامش را استندآپ کمدی گذاشت اما این اثر بی شباهت به یک کمدی تلخ نیست. علی که هر کاری برای آزادی می کند و نتیجه ای نمی بیند، تصمیم می گیرد طور دیگری خودش را آزاد کند. او به زندانبان خود می گوید “من زودتر از چیزی که تو فکر می کنی از اینجا آزاد می شوم.” بله او آزاد می شود و برای این آزادی تنها راهی که پیدا می کند، خودکشی است. نمایش با برگشت به تاریکی تمام می شود.
طراحی صحنه ساده بک تو بلک
در طراحی صحنه این تئاتر به جز یک چهارپایه و مربعی روی زمین، چیز دیگری نمی بینید. عجیب است نه! تئاتری به همین سادگی بتواند در دل مخاطبینش نفوذ کند. تکیه سجاد افشاریان بر نورپردازی و فضای خالی است که در صحنه مشاهده می کنیم. او به خوبی توانسته احساسش را با تاریکی فضا و تداعی یک سلول به نمایش بگذارد.
چه چیزی باعث موفقیت بک تو بلک شده است؟
رقم فروش و میزان رضایت مخاطبین نشان می دهد که این نمایش با تمام سادگی خود متن قوی و بازی فوق العاده ای داشته است. این که شما با یک صندلی، نمایش مونولوگی اجرا کنید که برای تماشای آن سانس های خالی پیدا نشود، نشان از مهارت سجاد افشاریان در نویسندگی او دارد. می گویم نویسندگی چون که مهمترین بخش این تئاتر را در وهله اول باید متن قوی آن دانست. در مرحله بعدی به کارگردانی و مهارت بازیگری او باید احسنت گفت.
با اینکه سالن اجرای نمایش تنهایی و تن هایی وطن هایی همانند بک تو بلک کاملا پر شده و تا یک ماه آینده بیلیط ها پیش فروش شده اما باید بپذیریم که همه چیز از بک تو بلک شروع شد چرا که این نمایش پر مخاطب ترین نمایش سجاد افشاریان تا به امروز بوده است. این نمایش به مدت 7 ماه به اجرا رفت. پس از آن به تور شهرستان ها رفت. سجاد افشاریان با درآمد حاصل از بخشی از تور اجرای رشت توانست 17 زندانی را آزاد کند.
بازیگران تئاتر بک تو بلک
- سجاد افشاریان در نقش علی
- نیکو بستانی در نقش سرمه
- مهدی زندیه در نقش حیدر
دیالوگ های منتخب نمایش بک تو بلک
مگه هر بار تو می خونی، من نمی میرم؟
درد از لحظه ای شروع میشه که چشم هات رو باز می کنی، سورمه داره یه چیزهایی می گه که نمی شنوم اما می تونم لب خونی کنم کلماتی رو که ازشون خون فواره می زنه… این آخرین باریه که با بوسه حرف می زنم
عجیب آدم هایین که کسی و ندارن باهاشون تماس بگیرن ، اونا کل سهمیه تلفن ماهیانه زندانشونو می فروشن به یه باکس بهمن کوچیک؛ عجیب تر آدم هایین که یه عالمه کس و کار دارن اما خودشون دلشون نمی خواد با کسی حرف بزنن، اونا هر یه نخ بهمنی که می کشن یه عالمه حرف نزده است که دود میشه.
اگه ده دقیقه تونستی چشاتو ببندی و به چیزی فکر نکنی اون وقت می فهمی انفرادی و زندان چیه.
دیدگاهتان را بنویسید