ماکت سازی بازار قدیم نطنز توسط استاد ناصر توسلیان
ماکت سازی
یادش بخیر، روزی از روزها با همسرم به نطنز سفر کردیم. از مسجد جامع نطنز و آثار تاریخی اش عکاسی کردیم. بعد از اتمام عکاسی، از کوچه ای که مسجد در آن واقع بود گذشتیم. به طور اتفاقی اتاقکی را دیدیم که کنارش نوشته شده بود “بازار قدیم نطنز”.
پیرمردی خوش چهره و ریش سفید، روبرویش ایستاده بود. تعارف کرد که به آنجا برویم. با لحن شیرین و دوست داشتنی اش گفت: از نمایشگاه بازار نطنز هم دیدن کنید. راستش کنجکاوی مان زیاد شده بود و بی اختیار قدم هایمان به سمت اتاقک کشیده شد. وارد اتاقک که شدیم آثار هنری چنان ما را مات و مبهوت کرد که دوست نداشتیم از آن محل خارج شویم. اول فکر کردیم این نمایشگاه هزینه هنگفتی دارد. بعد هم فکر کردیم که این آثار، توسط هنرمندان مختلف ساخته شده است. طولی نکشید که از پیرمرد ریش سفید پرسیدیم: ببخشید آقا، هزینه ورودی نمایشگاه چقدره؟ پیرمرد گفت: این آثار به صورت رایگان به عموم نمایش داده می شه. کمی قند در دلمان آب شد و بعد از مدتی پرسیدیم: خب این آثار زیبا رو کی ساخته؟
پیرمرد که تا حالا کمی دور ایستاده بود، نزدیک شد و گفت: من ساختم. باورمان نمی شد مردی که لباس های ساده و سنتی به تن داشت، در پس چهره مهربانش، این هنرها را قایم کرده باشد. همه این ها بماند. زمانی شکه شدیم که فهمیدیم تمامی این آثار از زباله های خشک ساخته شده است. این ماکت سازی آنقدر هنرمندانه ساخته شده بود، که باور نمی کردیم این ها روزی زباله بودند.
این پیرمرد مهربان و هنرمند کسی نبود جز استاد مهدی (ناصر) توسلیان
وسایل مورد نیاز در ماکت سازی
- زباله های خشک و خلاقیت شما
- دستگاه لحیم
- چسب
- اسپری رنگ
- سمباده
- کاتر
- برای خلق آدمک ها (خمیر گل چینی)
گالری هنری ماکت سازی استاد توسلیان
همه ماکت های ساخته شده در ابعاد بسیار کوچک هستند. اندازه هر اتاقک که در تصویر زیر تماشا می کنید به اندازه صفحه یک لب تاپ است.
همه وسایلی که در ماکت سازی استاد توسلیان می بینید، توسط خود ایشان ساخته شده اند.
یادم می آید وقتی در قابلمه روی گاز را برداشتم، مرغ نیم پزی درون قابلمه بود.
به لوستر زیبایی که از سقف آویزان شده است توجه کنید.
علاوه بر این شهر فرنگ که استاد ماکت سازی کرده اند، شهر فرنگ بزرگتری هم داخل اتاق بود که به زیبایی تصاویر را نشان می داد.
به سن ما که قد نمی دهد اما این ترازوها را در فیلم های قدیمی دیده ایم.
ماکت سازی پارچه فروشی یا همان بزازی های قدیمی
چراغ والورهای قدیمی، برای پخت غذا و گرم کردن خانه ها استفاده می شد. در بخش های آتی ماکت سازی چراغ والورهای نفتی هم به صورت مرحله به مرحله آموزش داده می شود.
چه زیبا بود زمان هایی که از سرما می لرزیدیم و مادربزرگ هایمان برایمان کرسی های گرمی مهیا می کردند.
زیبایی همه ماکت های استاد، طبیعی بودن آن ها است. مثلا لحاف روی کرسی را که بالا زدیم، قسمتی از آن سوخته بود.
مکتب خانه نطنز قدیم را در تصویر زیر تماشا می کنید. در این ماکت سازی به تنبیه شاگردان در گذشته به خوبی اشاره شده است. پشت پنجره کسی کلاس را دید می زند که این هم از زیبایی های ماکت سازی استاد است.
در قدیم ها که هنوز تکنولوژی بشر را از کار و زندگی ننداخته بود، خانم ها در خانه نان می پختند. ما که نه دیدیم و نه خورده ایم اما آن طور که از ماکت زیر پیدا است، نان های آن زمان طعم و عطر خوبی داشته اند.
برای دیدن ماکت های بیشتر به سایت نطنز قدیم www.oldnatanz.ir مراجعه کنید.
8 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
واقعا خیلی کارشون درسته استاد فقط کانال اموزشی ندارن که ما بتونیم دسترسی داشته باشیم یا سی دی اموزشی برای ساخت ماکت منیاتوری
سلام.من که واقعا از دیدن این همه کارهای خارق العاده مات و مبهوت شدم…
جنس دیوار های ماکت از چی بود؟
اگه به نطنز برید حتما می تونید با خودشون ملاقات داشته باشید. من فقط یکبار ایشونو دیدم اما تمام دانسته هاشونو در اختیارتون می زارن. باید از خودشون بپرسید.
بسیاربسیارزیبا.من که مجذوب کارهای زیبای استادشدم و دوس دارم آموزش ببینم
عالی بود من عاشق این جور کارهام. که با این وسایل دور ریختنی چیزهای اصیل و ایرانی و فرهنگی بسازم. ای کاش میشداموزش ببینیم.
سلام شما سفارش هم میگیرین؟
سلام شما سفارش هم میگیرین برای ماکت مینیاتوری؟
سلام خیر. این نمونه کارهای استاد توسلیان هست که متاسفانه با ایشون ارتباط نداریم